De drie aanbevelingen van Kim

In 2023 schreef oKo dit Memorandum Kunsten, waarin we meer dan 130 aanbevelingen formuleerden voor iedereen die het Kunstenbeleid de komende jaren mee zal vormgeven.

Om wie door het bos de bomen niet meer ziet op weg te helpen, vroegen we een aantal mensen uit ons netwerk om telkens drie aanbevelingen uit te kiezen en te beschrijven welke impact ze kunnen hebben op de dagelijkse werking van een kunstenorganisatie.

Dit keer is het de beurt aan Kim Calmeyn, algemeen coördinator bij Victoria Deluxe.

Kim Calmeyn

Victoria Deluxe


Aanbeveling 1
“Bereid toekomstige kunstenaars beter voor op de beginselen van en ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en op de huidige zakelijke en artistieke uitdagingen in de kunstensector. Zorg ervoor dat artistieke opleidingen voldoende aandacht hebben voor het leren ontwerpen en herontwerpen van de eigen beroepspraktijken, ook na het afstuderen.”

Kim:
Victoria Deluxe werkt graag en veel met beginnende kunstenaars. We kiezen ervoor om onze (praktijk)kennis omtrent participatie genereus te delen, hun artistieke ontwikkeling te stimuleren en hen productioneel stevig te ondersteunen.

Helaas detecteren we vaak de nood aan een goede en heldere zakelijke en administratieve ondersteuning. Welk statuut kies ik? Hoe word ik correct vergoed? Hoe stel ik een degelijke projectbegroting op? Het zijn maar enkele voorbeelden van vragen waar we samen met de kunstenaar een antwoord op proberen te formuleren. We doen dit met veel goesting en inzet maar ligt deze taak bij ons, of kunnen de artistieke opleidingen hier een grotere rol in gaan spelen?


Aanbeveling 2
“Ondersteun ons met veldonderzoek dat de autonome waarde van kunsteducatie, sociaal-artistiek werk en andere vormen van participatief werk zichtbaar en deelbaar maakt, ook buiten onze sector.”

Kim:
Voor ons is het duidelijk dat structurele participatie hét middel is dat uiteindelijk kan leiden tot een inclusievere organisatie, sector en samenleving. De impact en waarde van participatief werk is soms moeilijk zichtbaar, laat staan objectief meetbaar wat ervoor zorgt dat dit makkelijk onderschat wordt.

Een veldonderzoek dat de impact en waarde van participatief werk zichtbaar en deelbaar maakt, kan bijdragen aan een perceptiewijziging en dus uiteindelijk aan de positie van Victoria Deluxe en gelijkaardige organisaties die, in alle bescheidenheid, van onschatbare waarde zijn.


Aanbeveling 3
“Bouw verder op de inspirerende initiatieven die er nu al zijn en bewerkstellig nog meer openheid. Voorzie daarvoor bijkomend budget. Faciliteer kennisopbouw zodat de meerwaarde van de samenwerking tussen de kunsten en andere sectoren zichtbaarder wordt.”

Kim:
Maatschappelijke en culturele ontplooiing zijn onlosmakelijk verbonden. Daarom zet Victoria Deluxe in op cross-sectorale samenwerkingen met partners uit onder andere het onderwijs- en middenveld (zoals bijvoorbeeld HoGent, onderzoekers van UGent, VOKA en OKRA).

Deze essentiële partnerschappen, die op heden op projectbasis opgezet worden en een grote inhoudelijke meerwaarde én een stevige besparing van tijd en middelen voor alle betrokken partijen betekenen, zouden via een structureel initiatief of platform ontsloten moeten worden zodat een snelle en efficiënte matching mogelijk is.


Foto’s:
ONCE IN A BLUE MONDAY - © Agnes De Maeseneir
Kim Calmeyn - © Agnes De Maeseneir
LAM GENTS - © Agnes De Maeseneir
WE BUILT THIS - © Rojin Delfan
TRANSIT - © Yasmina Besseghir