Duurzaamheid in doen en denken

Klimaatverandering, uitputting van natuurlijke energiebronnen, ecologische verstoring en de onrust daarover bij burgers: een versnelde transitie naar meer ecologische duurzaamheid is hard nodig, en net als iedereen wil de kunstensector zijn bijdrage leveren. Dat doen we enerzijds door het thema aandacht te geven. Omdat we in contact staan met vele publieken kunnen we een voorbeeldrol opnemen. Daarnaast willen we ook zelf versneld duurzamer werken. Maar over het verduurzamen van onze kerntaken, het gebruik van alternatieve materialen, de inzet van duurzame diensten in plaats van materialen (conform ESCO) en energie-efficiënt werken en circulair werken is er nog te weinig sectorspecifieke kennis.

Het zou een flinke stap vooruit zijn om samen met het Vlaams Energiebedrijf sectorspecifieke indicatoren zoals energie- en watergebruik, afvalmanagement, biodiversiteit en mobiliteit te bepalen. Dat geeft ons de nodige kennis voor een nulmeting die nodig is om actieplannen op te stellen. Ook het ontsluiten van de reeds bestaande kennis en onderzoeken over duurzaamheid is broodnodig. De vele initiatieven die de Vlaamse overheid neemt, zoals het VLAIO-onderzoek naar duurzaam ondernemen, MVO Vlaanderen en de duurzaamheidsscan van Toerisme Vlaanderen, verdienen een vertaalslag naar de kunstensector.

Ook de beschikbare beleidsinstrumenten om verduurzaming te stimuleren, zijn vaak te weinig gekend, ontoereikend of onzeker. Wie subsidies wil aanvragen op dit domein, staat voor een te complexe en technische opdracht. Voor duurzame mobiliteit is de sector bovendien afhankelijk van derden, zoals het openbaar vervoer.

Onze aanbevelingen

  • Stel bijkomende middelen ter beschikking, specifiek voor duurzaamheidstrajecten in de kunstensector, bijvoorbeeld binnen de bestaande innovatie- en duurzaamheidssteun van de Vlaamse overheid.

  • Sta de kunstensector bij met begeleiding naar ondersteuningsmechanismen en aanvragen.

  • Versnel de opbouw van sectorspecifieke kennis over duurzaamheid, onder meer door de ontwikkeling van indicatoren, modellen en praktische tools. Centraliseer de aanwezige kennis in Vlaanderen en ontsluit hem nog beter naar de kunstensector.

  • Onderzoek of de samenwerking met het Vlaams Energiebedrijf verder uitgebreid kan worden. Ontsluit de daar aanwezige kennis.

  • Versnel de werkzaamheden die ecologisch reizen bevorderen. Stimuleer het reizen met de trein door tickets goedkoper te maken.